China’s Economic Rise

date Tasi_Natalie
date 11.12.2023
clock 1 דקות קריאה

הבלוג נכתב על ידי המכון לאסיה- חברה המתמחה בעסקים שפה ותרבות אסיה.

הכלכלה המתוכננת והכלכלה הצומחת: סין בראייה למרחק, צמיחה ניכרת עם יישום רפורמות השוק החופשי

ליברליזציה ורפורמות סחר משמעותיות אפיינו את המעבר הכלכלי של סין במהלך 40 השנים האחרונות, והפכו אותה מכלכלה מבודדת לכלכלה הצומחת ביותר בעולם. עם יישום רפורמות השוק החופשי והפתיחה לסחר הבינלאומי בשנת 1979, סין חוותה צמיחה שנתית מרשימה של התמ"ג, בממוצע של 9.5% עד שנת 2018. התמ"ג של סין הוכפל בכל 8 שנים לאור התרחבות זו, כשזו גם סייעה לה למשוך כ- 800 מיליון אזרחים מחוץ למעגל העוני.

סין כיום היא הכלכלה הגדולה בעולם. היא יצרנית, סוחרת ומחזיקה יתרות מטבע חוץ; כל אלה הופכים אותה לשותפת סחר חשובה עבור ארה"ב.

המאבק על חיי הצמיחה: סין ואתגרי התמ"ג הצומח

ככל שהכלכלה הסינית גדלה, צמיחת התמ"ג הריאלית הואטה, מ-14.2% ב-2007 ל-6.6% ב-2018. הערכות מצביעות על כך שהיא עשויה לרדת עוד יותר ל-5.5% עד שנת 2024. ממשלת סין מבינה את הצורך באסטרטגיית צמיחה שתלויה יותר בחדשנות, בצריכה הפרטית ובשירותים מאשר בהשקעות קבועות וביצוא.

סין קידמה חדשנות באמצעות תוכניות כמו "Made in China 2025", שמטרתן לחדש את ענפי הייצור החשובים. למרות זאת, הועלו חשדות כי פעולות אלו עשויות להפחית את התלות בטכנולוגיה זרה ואולי להשיג דומיננטיות בשוק ברחבי העולם.

קרב המכסים: טראמפ נגד סין וההתקפה על מדיניות החדשנות והקניין הרוחני

בשנת 2017 ממשל טראמפ פתח בחקירה של סעיף 301 של חוקי החדשנות והקניין הרוחני של סין בתגובה לפגיעה אפשרית באינטרסים הכלכליים האמריקאיים. עקב העלאות המכסים בעקבות עליית הייבוא משני הצדדים, הסחר הדו-צדדי ירד משמעותית בשנת 2019. הנשיא טראמפ הביע דאגה לגבי הפגיעה הפוטנציאלית בכלכלה הסינית, כאשר שקל להטיל מיסים נוספים על הסחורות הסיניות הנותרות.

למדיניות הסחר הכלכלית של סין, כמו גם השינוי הכלכלי הגובר שלה בעולם, יש השלכות משמעותיות על ארה"ב. סין היא שוק חשוב לעסקים האמריקאים, אך הדאגות לגבי המעבר הלא גמור שלה לכלכלת שוק חופשי נותרות. שני החששות המרכזיים הם מדיניות תעשייתית וגניבת קניין רוחני. 

דילוג לתוכן